onsdag 6 januari 2010

Gästblogg från ett kök!


Vi har varit i Istanbul och fått mycket och god mat. Vi fick en sorts turkisk pizza eller pirog eller tortilla eller så, som de kallade görslemme, Jag minns det låter så, men inte riktigt hur det stavades (göz leme).
Det satt kvinnor med benen i kors eller möjligen på knä på ett bord nära fönster och dörr. Mamman eller frun kanske som såg efter att allt gick bra till. De hade en smal rund träpinne och små degklumpar. de kavlade alldeles runda tunna kakor. Lade i fyllning, som spenat och lök, fetaost eller gulost...kanske och vek dubbelt och gräddade över en liten eld.


Nu har vi också fått göz leme. Deg med vetemjöl, vatten och lite salt sade de på restaurangen. Ältad och sen utkavlad så tunt det bara går. Spenat som var färsk och lite hackad lök som fräst i stekpannan och så lite av julcheddarn och sen dubbelvikt och in i ugnen. Det blev gott till linssoppan som var stark som vanligt och alla gamla snuvor ville genast flytta.

Spännande med nya varianter. Det ska vara lite smält smör över också. Fast det tar nog länge innan man kan kavla runt och fint, men även de ojämna är goda!
Kökshälsningar Eva

Inga kommentarer: