torsdag 17 december 2009

Istanbul

Istanbul har varit lite kallt sen jag kom hit. Men jag var beredd på det. Mössa, vantar och stor halsduk kommer väl till pass. Men o så fascinerande det är!
Människorna, miljöerna, vad man gör, vad man får se!
Idag har jag ätit typisk turkisk frukost, menemen en ost och grönsaksomelett, bröd, vit ost, oliver, honung, syrlig körsbärssylt och çay. Det blir mycket çay.
Vi blev tjenis med killen som serverade oss, han pratade 6 språk, men helst inte tyska för det var så många tyskar från Tyska skolan som kom dit och han ville kunna tjuvlyssna på de ifred.
Sen gick vi förbi second handaffären med som hade en eldstad mitt bland allt förutom en hel massa kläder och prylar.
Utöver det har vi knatat runt, gått över Gyllene hornet där massa män stod och fiskade på bron och fiskmåsarna flög tätt. Därifrån kunde vi spana in både Sultanens palats, Blå moskén och Hagia Sofia. Vi tog en paus för att ladda batterierna med äppelte och baklava - mums!
Sen mötte vi Majas kompis Maja för att försöka se Mosaikmuséet men det var stängt, istället hängde vi lite med katterna och ruvade på en hämd mot Majas pojkvän som bara hängde runt på Armémuséet - köpa vackra porslinsplattor var lagom avreagerande.
Nu ikväll innan vi tog otobusen över Bosporen till Majas uni Sabanci på den asiatiska sidan så hängde vi på ett vegetarisk ställe där man kunde få falafel, något som inte hör hemma i det turkiska köket och där de för övrigt spelade veckans andra svensk, Lisa Ekdahl, två gånger. Underligt.
Nu ska vi få sova. Imorgon väntar en dag som student, vika tvätt och kanske kvällspasset inne i Istanbul.

2 kommentarer:

Unknown sa...

du menar att det är nått fel med armémuseum?

Pausfogel sa...

det har jag inte sagt ^^