fredag 18 december 2009

the vikings & det snöar i Istanbul

Idag har vikingarna haft lektioner ute på Sabanci, Gender issues in the Ottoman empire and modern Europe, ätit mer turkisk frukost, sur-körsbärssylten är çok güsel!
Sen har vissa av oss pluggat lite (andra har vikt tvätten, men inte hela dagen). Vi har druckit mer çay och ätit hallumisallad till eftermiddagslunch (de som studerar hårt har inte tid att ta lunch). Tagit bussen in till stan i världens regnoväder. Det regnade floder längs med vägen. Man blev genomsur på den lilla 3 minutersprommenaden till bussen.
Åter gjort oss hemmastadda på det lilla hostelet precis bakom Taksim, sett ett avsnitt Grey's och opererat upp väskan som låst sig med kodlåset ingen kan. Därefter tagit oss ut på stora gatan och hittat ett av Istanbuls bästa göz leme-ställen, 4-5 personer som passar upp på gästerna, en kurdisk cinemaist, cinemafantast, en filmexpert helt enkelt, 2 tjocka tanter som sitter i fönstret och gör de tunna pannkaksliknande göz leme fyllda med till exempel spenat, lök och chili eller en potatisröra och kanske ost på det. Mer vit ost. Alltid vit ost!
Och till det bästa - när vi kommer ut från restauranten så istället för massa snett regn som kryper innanför kläderna, så snöar det. Inte mycket. Men man behöver inte ens använda sin fantasi, det snöar och om man tittar upp mot himlen så ser det fantastiskt ut.
En liten snöflinga smälter på tungan, tusen stycken fastnar med regnet i håret. Men det är inte långt hem. Jag skulle vilja säga att med lite vilja så är det inte långt någonstans i den här stan. Det är ett enda stort äventyr.
-Allahallahaismarladik (Gå i guds beskydd när du lämnar mitt hus)
-Güle, güle (Jag går leende för jag vet att gud är med mig)
Turkiska är inte så pjåkigt trots allt.
Iyi geceler (Må du sova gott alla nätter)

Inga kommentarer: