lördag 26 december 2009


Det är kanske lite det som är dealen, du kan köpa dina egna julklappar.
Men det bästa av allt, är att få vara tillsammans och vara ute på äventyr.
Hela Istanbul är ett äventyr och om inte att pruta i stora basaren, hitta den vackraste sjalen i hela Istanbul uppe i Sultanahmet, få tusen komplimanger av turkarna, åka taxi i 150 km/h och uppför nästan lodräta backar är äventyr nog, så vet jag inte vad.

Jag har nog aldrig varit så ren som de här dagarna. Julbad, javisst, tvätta sig en gång om året. Men inte ens så här noga. Skrubbad, från topp till tå på Sultanens hamam från 1300-talet. Eller vad sägs om bad i varma källor uppe i bergen på andra sidan Marmarasjön.
Vi har sett Blå moskén från insidan och om man är uppe med tuppen imorgon på Annandag jul kan man få följa med och se både Profetens skägg och kanske Hagia Sofia.

Sen tar inte äventyren slut här, utan sen bär det av med nattåg upp genom Bulgarien, till Sofia vidare till Belgrad (om nu serberna skickar med nattvagnen till Istanbul, det vet man inte förrän den kommer - och om man ens kan åka tåg i Serbien, för de har strejkat i flera veckor nu - men allt det är en del av äventyret). Sen sover vi en natt i Belgrad, tar flyget oss upp till Köpenhamn och vidare med tåg genom Sverige. Beräknas ta tre dagar, ankomst Stockholm tisdag kväll.

Över och ut. Nu ska jag krypa ner i min säng, för även om Istanbul har visat sig från sin bästa sida de senaste dagarna (inget ösregn, inte så fasligt kallt och heller ingen snö) så bär det inte upp att vårt armenska hus inte är så isolerat och att mitt rum har inget element och därför är kallt som attan. Nu har vi i alla fall vatten, idag kom två gubbar och grävde lite här utanför så vi fick vatten in i huset. Som sagt, det har varit ett litet äventyr. Men upplevelser är så 2009, 2010 och alla år framöver!

Inga kommentarer: