torsdag 14 maj 2009

7 juni


Det är av största vikt att vi går och röstar. Oavsett på vem och vad är det vår medborgerliga skyldighet att rösta. Vi kan snacka procent och matematik och den vägen komma fram till att för varje person som låter bli att gå och rösta väger varje avlagd röst tyngre. Om valdeltagandet är 40 % blir varje röst värd 2,5 röstberättigades röster.

Det är Europaparlamentsval vi snackar.

Inte vilket Europaval som helst, typ helgens EVC, utan vem som ska föra din talan i Europa de närmaste 5 åren. Du bestämmer lika mycket som vilken EU-medborgare som helst åt vilken väg EU ska ta vägen. Fräscha upp samhällskunskapen och dra dig till minnes om den representativa demokratin. Du väljer de som ska föra fram dina intressen, din makt är att välja.

2004 var valdeltagandet i Sverige 37,9% i Europaparlamentsvalet. Det är fem långa år sedan. Mycket hinner hända på den tiden. Lågt valdeltagande öppnar för extremister, ger små partier makt. Tänk!

Det finns globala frågor där ett sammarbetande Europa kan göra skillnad. Klimatet, ekonomikrisen är inte en frågor enbart för ett enskilt land.
Det kan finnas frågor du inte vill att EU ska lägga sig i eller göra mer i. En röst gör skillnad! Den kan handla om jordbruksstöd, invandrarpolitik och integration. Personlig integritet, skatte- eller sjukvårdspolitik, raka eller snea gurkor. En transeuropeisk arbetskraft, kollektivavtal, privatisering och frihandel. Om snus, studier eller internationella konflikter. Du väljer, 7 juni.


Inga kommentarer: